Corda Campus is part of a bigger network:

Droneport
Sector: Drone-industrie www.droneport.eu
BioVille
Sector: Health & Care sector www.bioville.be
Corda Incubator
Sector: Technologie- en servicessector www.cordaincubator.be
C-mine Crib
Sector: Creatieve en innovatieve business c-minecrib.be
IncubaThor
Sector: Smart energy www.incubathor.be
Greenville
Sector: Circulaire economie www.greenville.be/
Agropolis
Sector: Land- en tuinbouw www.agropolis-kinrooi.be

Nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwsbrief!

Corda Connect: “Actief deelnemen aan de community, daarom zijn we naar Hasselt gekomen”

30 juli 2020

SCIA

Wie niet in de niche van de bouwsoftware actief is, kent SCIA misschien niet. Toch is het dé Europese marktleider, die recent de tenten van het hoofdkantoor heeft opgeslagen op Corda Campus. Aan het hoofd van de onderneming staat CEO Hilde Sevens, die met veel enthousiasme vertelt over het wedervaren van SCIA tussen de schuine torens in Hasselt.

SCIA, het doet denken aan een popgroep of een medische therapie. Mis?

“Ja, helemaal (lacht). SCIA helpt ingenieurs in de bouwkunde om berekeningen te maken. Onze software houdt rekening met alle krachten die in de volledige structuur van een gebouw doorgerekend worden. Simpel gezegd: hiermee verhogen de ingenieurs de zekerheid dat hun ontwerp gaat blijven staan. Daar zijn ze verantwoordelijk voor. Tegelijk is het ook een manier om de kosten te optimaliseren, want een beetje meer of minder beton mag geen verschil maken qua stabiliteit.”

En in die niche zijn jullie uiterst succesvol.

“We hebben in ieder geval een mooi groeiparcours afgelegd. We bestaan intussen meer dan 40 jaar en zijn vandaag marktleider in Europa. SCIA telt 120 medewerkers, verspreid over 7 vestigingen.”

Het hoofdkantoor bevindt zich sinds eind vorig jaar op Corda Campus. Waarom nu pas?

“We waren voordien gevestigd in Herk-de-stad. Ons gebouw was afgeleefd en lag redelijk afgelegen in een industriepark. We moesten kiezen tussen een grondige renovatie met een verlengd verblijf tussen de productiebedrijven, of die piste verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe stek. Met Corda Campus hebben we een dynamische en inspirerende locatie gevonden tussen andere ondernemingen met raakvlakken aan onze business. We zijn blij dat hier veel interactie mogelijk is met de andere Corda-bewoners. Corda is bovendien centraal gelegen in Limburg, wat makkelijk is voor woon-werkverkeer. Alleen misschien niet voor mezelf, want ik woon in Antwerpen…”

En al nieuwe vriendjes gemaakt?

“Zeker. Een aantal van onze klanten zijn hier al langer gevestigd, zoals Arcadis. Met hen halen we door de nabijheid, nu de banden nog sterker aan. Met vele anderen zijn er al contacten geweest, vooral met de buren in ons gebouw. Toch leeft vooral het gevoel dat er nog zoveel mooie bedrijven te ontdekken vallen. Door de coronacrisis hebben wij al heel vroeg beslist om te sluiten en van thuis te gaan werken. Onze teamleden zijn dat gewoon. Dat maakt wel dat de tijd erg kort was om ter plaatse veel nieuwe gezichten te leren kennen. Van zodra alle activiteiten opnieuw opstarten, gaan we zeker actief deelnemen aan de community en dan volgen de nieuwe zakenrelaties vanzelf.”

Was er al tijd om van de faciliteiten gebruik te maken?

“Ja, in de horeca kent men ons al goed… (lacht). We hebben ook de conference-rooms al geboekt en daar evenementen georganiseerd. Zelfs onze company-party heeft al op de campus plaatsgevonden. We zijn dus actieve gebruikers. Wat ook zo hoort als je een all-informule ter beschikking hebt.”

Dingen die je er graag nog bij zou willen hebben?

“Daar heb ik wel wat ideeën over, ja. Ik denk aan hotelfaciliteiten op de campus, hoewel de samenwerking met de bestaande hotels in Hasselt ook al goed functioneert. Ik zou ook alle campussen in Limburg koppelen, zodat er een grotere wisselwerking is tussen de faciliteiten en de aanwezige bedrijven. Andere suggestie, maar ik heb begrepen dat daar aan gewerkt wordt, is de optimalisering van het openbaar vervoer naar de campus. Als ik nu vanuit Antwerpen met de trein en bus zou willen komen, doe ik er 2,5 uur over, en dat is te lang als alternatief voor de auto. En tot slot: er mogen nog meer initiatieven komen rond sustainability. De aanleg van een groene long tussen de gebouwen, recyclage van de afvalstromen,… Daar vallen nog wel wat quick wins te rapen.”

Zie je dit campusmodel snel opduiken in andere steden?

“Het zou zeker handig zijn om dit concept bijvoorbeeld in Antwerpen op te zetten, dan kon ik wandelen naar het werk (lacht). In veel buitenlandse steden zie ik wel potentieel. Bijvoorbeeld in Brno of Praag, waar wij een vestiging hebben en veel technologiebedrijven geconcentreerd zijn, maar een soortgelijke formule in geen velden te bespeuren is. Er zijn nog mogelijkheden genoeg voor Corda Campus!”