De ontwikkeling van de twee Unitree Go1 robots kadert in het onderzoeksproject AMOROSO waar Hogeschool PXL en Corda Campus deel van uitmaken. De robothonden krijgen een begeleidende functie en moeten hiervoor trappen, deuren en verschillende gebouwen trotseren. Samen met de studenten van PXL-digital wordt er bekeken hoe ze dit parcours op een veilige manier kunnen afleggen.
Robots die zelfstandig hun weg vinden en mensen begeleiden op een veilige en gecontroleerde manier, dat is de opzet van het testproject op Corda Campus. Hogeschool PXL en Corda Campus doen met het onderzoeksproject AMOROSO onderzoek naar de evolutie van robots in ons dagelijks leven en de problemen waar ze mogelijk mee te maken krijgen. Denk hierbij aan menselijke bewegingen, maar ook omgevingsfactoren zoals ongelijke ondergronden of obstakels worden bekeken en getest. De twee Unitree Go1 robots krijgen de taak om bezoekers op de technologiecampus van het onthaal naar de juiste plaats te begeleiden. “Als technologiecampus zijn we de geknipte plaats om te experimenteren met de mogelijkheden van de Unitree robots. Het is de ideale manier om de mogelijkheden van robots te tonen aan bedrijven en bezoekers. Daarnaast past de samenwerking met studenten volledig in het DNA van de campus”, zegt Raf Degens, algemeen directeur Corda Campus.
Nieuwe mogelijkheden
Sinds december 2021 voert expertisecentrum PXL Smart ICT aan Hogeschool PXL, in samenwerking met de ACRO onderzoeksgroep aan de KULeuven, onderzoek rond de evolutie van robots en de vertaalslag naar hedendaagse problematieken in het werkveld. Specifiek focussen ze op de inzet van robots in onzekere omgevingen. “In eerste instantie richten wij ons met ons onderzoek op de uitdagingen op het gebied van veiligheid. De robots willen we natuurlijk zelfstandig hun weg laten vinden, maar dat moet altijd gepaard gaan met het bewaren van de veiligheid in de buurt van bewegende mensen.”, aldus PXL-onderzoeker Tim Dupont.
“Corda Campus vormt het ideale decor om de toepassingen van de Unitree robots uit te testen. De omgeving biedt voldoende afwisseling waardoor er veel verschillende scenario’s getest kunnen worden. Door de unieke mobiliteit en flexibiliteit van de robots kunnen ze worden ingezet in gebieden en omstandigheden waar traditionele voertuigen of machines normaal niet komen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het verbeteren van de efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid van onze activiteiten en leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de inspectie van een natuurgebied om sluikstorten te detecteren.”, aldus PXL-onderzoeker Sam Van Rijn.
Artificiële intelligentie
Het hele onderzoek, gefinancierd door de Vlaamse Overheid, loopt tot december 2023 en speelt een cruciale rol bij het normaliseren van de aanwezigheid van robots. “Maar het past ook perfect in onze ambities met onderzoek rond artificiële intelligentie”, zegt AI-verantwoordelijke Robin Schrijvers. “De algoritmes in de state-of-the-art evolueren snel. Voor ons is het belangrijk om bij te blijven met deze evoluties en het potentieel voor het werkveld onder de loep te nemen. Robot-aansturing is één zaak, maar met het onderzoek naar zelfstandige navigatie, en daarbij de robot ook deuren, trappen of liften laten nemen, verbreden we onze expertise in artificiële intelligentie.”