België kent verschillende interessante fiscale incentives voor bedrijven welke beschikken over octrooien of zelf ontwikkelde software. Één van de gunstmaatregelen om uw belastbare basis te verlagen is de innovatie-aftrek.
WAT?
Dankzij de innovatieaftrek kan uw onderneming 85% van haar netto innovatiewinst in mindering brengen van de belastbare basis in de vennootschapsbelasting. Deze innovatie-inkomsten moeten o.a. betrekking hebben op octrooien of auteursrechtelijk beschermde software voortvloeiende uit O&O activiteiten. Maar ook rechten uit data- of marktexclusiviteit en kwekersrechten kunnen hiertoe in aanmerking komen. Dit betekent de facto dat de winst van uw innovatieve activiteiten slechts belast wordt tegen een tarief van 3,75% (i.p.v. 25%).
RULING?
De toepassing van de innovatie-aftrek wordt vaak voorafgaandelijk afgetoetst bij de Rulingcommissie. Een ruling biedt rechtszekerheid omtrent de toepassing en de omvang van de aftrek. Op die manier vermijdt u dus discussies met de fiscus.
De ultieme deadline voor indiening van een ruling voor toepassing van de innovatieaftrek voor het lopende boekjaar 2024 werd recent vastgelegd op 30 november 2024. Deze deadline van 30 november geldt voor ondernemingen die hun boekjaar afsluiten per 31 december 2024. Voor ‘gebroken’ boekjaren zal de deadline mee opschuiven.
Deze deadline lijkt kort dag, maar in een eerste fase volstaat het om een zogenaamde ‘prefiling’ rulingnota in te dienen, hetwelk een summier verzoek betreft met vermelding van de betreffende intellectuele eigendomsrechten. De bedoeling van deze deadline is vooral dat de Rulingcommissie in kaart kan brengen hoeveel rulings er behandeld moeten worden.
Hiervoor dient dus een aanvraag te gebeuren ten laatste op 30 november 2024.
In een tweede stap zal er rond maart 2025 door de Rulingcommissie een afspraak worden vastgelegd om het dossier te bespreken. Er zal dan ook pas in maart een uitgebreidere aanvraag voorgelegd moeten worden.
TIJD VOOR ACTIE!
We adviseren bedrijven welke over octrooien beschikken of zelf software ontwikkelen dan ook om deze fiscale gunstmaatregel in meer detail te bekijken en eventueel reeds een aanmelding te doen voor 30 november, om al vanaf boekjaar 2024 te kunnen genieten van de innovatie-aftrek.
Desgewenst kan de innovatieaftrek ook beoogd worden vanaf volgend boekjaar 2025, waardoor er meer tijd is voor een fiscale ruling tot eind volgend jaar (deadline nog nader te bepalen).
AANDACHTSPUNTEN
Voor toepassing van de innovatieaftrek kijkt de fiscus (en rulingdienst) in toenemende mate zeer kritisch naar het nieuwheidsonderzoek van Belgische octrooien. In dit kader kan het zeer wenselijk zijn om de octrooien voldoende kwalitatief te laten (her)screenen en/of een Europees octrooi te overwegen indien de procedurele termijn dit toelaat.
Indien de innovatieaftrek toegepast wordt in het kader van auteursrechtelijk beschermde software die voortvloeit uit een O&O programma, is het van belang dat de juridische eigendom en/of licentierechten van de software contractueel voldoende helder (en bij voorkeur fiscaal optimaal) werd vastgelegd.
Bij Van Havermaet en Gevers staan wij graag klaar om je te helpen bij het kritisch screenen van de intellectuele eigendomsrechten die in aanmerking kunnen komen voor innovatieaftrek en hierin optimaal fiscaal mee te denken. We kunnen samen zorgen voor het opstellen van de vereiste documentatie en eventuele fiscale ruling voor de innovatieaftrek. Geef ons zeker een seintje indien u nog voor 30 november een aanvraag wenst in te dienen!
Jonas Derycke – Van Havermaet – jonas.derycke@vanhavermaet.be – +32 (0) 472 66 80 42 (Mob.) / +32 (0) 11 14 05 44 (Direct)
Bart Quanten – Gevers – Bart.quanten@gevers.eu. +32 (0) 11 26 59 92.