Corda Campus is part of a bigger network:

Droneport
Sector: Drone-industrie www.droneport.eu
BioVille
Sector: Health & Care sector www.bioville.be
Corda Incubator
Sector: Technologie- en servicessector www.cordaincubator.be
C-mine Crib
Sector: Creatieve en innovatieve business c-minecrib.be
IncubaThor
Sector: Smart energy www.incubathor.be
Greenville
Sector: Circulaire economie www.greenville.be/
Agropolis
Sector: Land- en tuinbouw www.agropolis-kinrooi.be

Nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwsbrief!

Eerste wijnoogst op Corda Campus levert meer dan 300 flessen Ch@teau Corda op

23 oktober 2023

Leerlingen van de hotelschool zorgen voor eerste succesvolle Cordapluk op hightech wijngaard

Begin mei lanceerde de Hasseltse Corda Campus haar eigen hightech wijngaard op het hellend dak van de Cordabar. De eerste fase van het proefproject is succesvol verlopen. De 340 souvignier gris wijnranken hebben de (na)zomerzon ten volle benut en de druiven hangen met mooie trossen aan de ranken. De leerlingen ‘Gastronomie’ van de Hasseltse hotelschool zetten vandaag de theorie om in de praktijk en krijgen onder leiding van professor Ghislain Houben van de universiteit van Hasselt het genoegen om de eerste Cordapluk tot een goed einde te brengen. De geplukte druiven worden nu geperst en klaargemaakt om een jaar lang te rijpen. Vervolgens worden er meer dan 300 flessen ‘Ch@teau Corda’ klaargemaakt om te serveren.

De Corda Winery, een proefproject op Corda Campus, samen met  de universiteit van Hasselt, wijndomein Hoenshof en wijndomein Jerome Winery, wil aantonen dat het ook mogelijk is om aan wijnbouw te doen op een beperkte oppervlakte, met wijnranken die in pot staan en zonder te werken in volle (landbouw)grond. De 340 Souvignier Gris wijnranken werden afgelopen zomer met veel zorg verzorgd. Er werd gekeken naar de evolutie van de wijnranken en bijgestuurd waar nodig.  Deze variant van de Riesling en Gewürztraminer is door natuurlijke kruising resistent tegen infecties waardoor ook het gebruik van pesticides werd vermeden. Het resultaat mag er wezen want de wijngaard levert mooie trossen druiven op. “Het is altijd afwachten hoe een wijnrank gaat reageren op een nieuwe omgeving, maar we kunnen zeker stellen dat deze locatie, de helling en zuid gerichtheid van het dak, de wijnranken zeker ten goede zijn gekomen. Ook het feit dat ze niet in volle (landbouw)grond werden geplaatst, maar in potten, heeft geen enkel negatief effect gehad op de oogst. Integendeel zelfs, we hebben goed kunnen monitoren wat de wijnranken nodig hadden en het resultaat is dat er mooie volle druiven aanhangen die ideaal zijn om er een eerste keer wijn van te maken”, zegt Ghislain Houben, professor Uhasselt.

Chateau Corda
Naar verwachting worden er meer dan 300 flessen ‘Cordawijn’ geproduceerd van de geoogste druiven. De Souvignier Gris wijnranken zorgen voor een zachte, witte wijn. 250 flessen zijn voorzien voor de 250 bedrijven die actief zijn op Corda Campus. De overige flessen worden exclusief geserveerd in Het Cordaat. De wijn krijgt de naam ‘Ch@teau Corda’ en is vanaf het najaar 2024 te verkrijgen. “ Het is heel fijn dat het eerste deel van dit proefproject zo succesvol blijkt. Innovatie zit in het DNA van onze campus waardoor dit project helemaal thuis hoort op onze site. Bovendien hebben we ook gemerkt dat er bijzonder veel belangstelling is voor onze wijngaard. Bedrijven op de campus worden geprikkeld waardoor er nieuwe ideeën (business) ideeën ontstaan, maar ook bezoekers en onze eigen community hebben de evolutie van de wijnranken met veel belangstelling gevolgd. We zijn dan ook heel benieuwd om volgend jaar het resultaat te kunnen proeven”, zegt Raf Degens, CEO Corda Campus.

Van theorie naar praktijk
En zoals het hoort op een innovatieve campus, wordt ook de eerste druivenpluk een samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. De eerste oogst zal begeleid worden door professor Ghislain Houben van de uHasselt, maar zal uitgevoerd worden door de leerlingen van de Hotelschool Hasselt. Op die manier krijgen zij de kans om de theorie uit de lessen om te zetten in de praktijk. “Onze laatstejaarsstudenten krijgen de kans om op de traditionele manier de druiven te plukken, iets wat vroeger vaak gedaan werd op grote wijndomeinen in Frankrijk, maar wat nu ook perfect mogelijk is op onze Limburgse wijndomeinen zoals die op Corda Campus. Deze ervaring sluit perfect aan met de themalessen in de herfst waar onze streekproducten de hoofdrol spelen. Dat we de leerlingen de kans geven om een echte wijnoogst mee te maken, is heel waardevol voor hun verdere carrière”, zegt Kathleen Serdons, leerkracht van de Hotelschool.  De geplukte druiven worden de komende dagen geperst en rijpen vervolgens een jaar in een houten vat. Eind volgend jaar kan de eerste fles Ch@teau Corda opengetrokken worden.