Nog maar pas neergestreken op Corda: Jan Stryckers van Raw Stadia. Een nichespeler die zich op de raakvlakken bevindt van sport, wetenschap en IT. Ondanks de prille aanwezigheid, voelt het bedrijf zich al helemaal thuis aan de Kempische Steenweg. Jan Stryckers steekt zijn enthousiasme dan ook niet onder stoelen of banken.
Uit de bedrijfsnaam Raw Stadia valt niet meteen af te leiden wat jullie doen. Dus?
“Wij zijn het eerste en enige bedrijf in de wereld dat de impact van de ondergrond op de prestaties van de speler of atleet in kaart brengt. Nochtans is dat gezien de waarde van het kapitaal, van heel groot belang. Stel dat je gaat lopen op het strand: je voelt de ondergrond niet, maar moet wel hard werken om vooruit te gaan en je wordt snel moe. Een topsnelheid halen lukt niet, dus ‘pushen’ heeft geen zin. Maar op harde ondergrond ga je wel heel snel, maar is de impact op je lichaam veel groter. De vraag is dus: hoe ver ga je in het rood om de risico’s op blessures onder controle te houden? Dat is de technische niche waarin wij ons bevinden en waarin we op internationaal niveau physical coaches en individuele topsporters begeleiden.”
Waarom is jullie bedrijf in Hasselt gevestigd, en niet in Londen, New York of Tokio?
“Eind vorig jaar ben ik samen met mijn internationale vennoten op zoek gegaan naar een kantoor. Omdat ik zelf van Limburg ben, had ik de Corda Campus als mogelijke optie geselecteerd. Mijn buitenlandse partners waren onder de indruk en stemden snel toe om hier de tenten op te slaan. De dynamiek van de jonge mensen met een creatieve mindset heeft ons over de streep gehaald. En ook het feit dat Corda-directeur Raf Degens sterk in ons geloofde en ons meteen zijn steun heeft toegezegd.”
Heb je ondanks de coronacrisis al wat kunnen genieten van de nieuwe werkplek?
“Zeker. We huren niet alleen een kantoor en extra ruimte, maar maken ook gebruik van de diensten die hier worden aangeboden. Ik denk in de eerste plaats aan de geluidsvrije one-to-one units waar je in alle rust kunt vergaderen en bellen. Of aan de elektrische steps om korte verplaatsingen te maken. Maar ook de horeca en andere ontmoetingsplaatsen zijn aangenaam. Je leert er meteen nieuwe mensen kennen. Dat is ook fijn voor onze teamleden, want de collega’s vertoeven vaak in het buitenland waardoor er soms binnen de muren van het eigen kantoor weinig interactie mogelijk is. En dan ben je blij om ‘buiten’ een praatje te kunnen maken of een event bij te wonen.”
Is dat ook zakelijk interessant?
“Ja. Ik word door mensen die ik hier tegen het lijf loop, gevraagd naar ideeën en toets zelf ook nieuwe projecten af met lokale bedrijven die een specifieke expertise hebben. Hierdoor voel je jezelf betrokken bij de community en ben je niet zomaar een huurder die een lijntje in het facturatieprogramma is. Er komen snel zakelijke afspraken uit voort. Zo huren we onze uitzendkrachten in via Randstad omdat zij in hetzelfde gebouw aanwezig zijn. We bekijken momenteel met Gevers om onderzoek te doen naar onze patenten en IP. Met mensen van Cegeka hebben we goede contacten en gaan we af en toe eens lunchen. Een zeer goede relatie onderhouden we ook met Delta Blue, onze partner voor de ontwikkeling van ons IT-platform. Een aantal van mensen van dat team kennen we al heel lang, dus we weten wat we er aan hebben, tenslotte zijn we ook blij met de ondersteuning die we op verschillende gebieden ontvangen van LRM, die ons internationaal bedrijf met raad en daad bijstaat in de groei de we voor ogen hebben”
Je ontmoet dus groot en klein?
“Ja, en dat is juist de sterkte van Corda Campus, vind ik. Door hier zowel starters als scale-ups als grote kleppers, zoals Cegeka of Luminus, te huisvesten, krijg je een mooie mix. De ervaring en expertise die je aantreft heeft een brede range. En het familiale, gezellige karakter van de campus wordt door de diversiteit in ere gehouden. Niet dat ik hier iemand zou buiten gooien, maar het is wel interessant als het DNA van elke nieuwkomer past binnen het Corda-concept.”
We horen je denken: Corda-directeur Raf Degens heeft een moeilijke job om alles en iedereen te verzoenen.
“Goh, ik zou zijn job nog wel willen doen als hij er zelf de brui aan geeft… Met een onbeperkt budget zou ik concreet Gebouw 7 helemaal aanpakken zoals het fantastische Gebouw 6. Ik zou daarbij wel het oorspronkelijke industriële karakter van de site bewaren. Op het grote braakliggende stuk zou ik nieuwe activiteiten ontwikkelen. Daarom niet direct kantoren, maar bijvoorbeeld een multifunctioneel gebouw voor indooractiviteiten. Zoals een grote zaal met 1.000 plaatsen. Als thema van bijeenkomsten zou ik inzetten op nieuwe multimedia en e-sports. Die sector ken ik een beetje: mensen komen en gaan massaal naar die activiteiten, vanuit alle uithoeken in de wereld. Het zou gigantisch zijn.”
Zien we Raw Stadia nog vertrekken op Corda?
“Ik heb geen glazen bol, maar liefst blijf ik hier zo lang mogelijk. Mocht er toch ooit een tweede Corda in het buitenland worden gebouwd, doe mij dan maar Londen. Daar hebben ze dit concept nergens. Betaalbaar en veel ruimte: ideaal. En lukt dat niet, geef me dan maar Barcelona (lacht).”