Corda Campus is part of a bigger network:

Droneport
Sector: Drone-industrie www.droneport.eu
BioVille
Sector: Health & Care sector www.bioville.be
Corda Incubator
Sector: Technologie- en servicessector www.cordaincubator.be
C-mine Crib
Sector: Creatieve en innovatieve business c-minecrib.be
IncubaThor
Sector: Smart energy www.incubathor.be
Greenville
Sector: Circulaire economie www.greenville.be/
Agropolis
Sector: Land- en tuinbouw www.agropolis-kinrooi.be

Nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwsbrief!

Corda Campus test zelfrijdende elektrische steps

25 oktober 2022

Slimme step rijdt autonoom naar laadstation

De technologiecampus zet een nieuwe stap in haar mobiliteitsplan en test zelfrijdende elektrische steps die je oproept met je smartphone. Na gebruik rijden de steps autonoom, dus zonder bestuurder, weer verder naar een oplaadpunt. De slimme steps verdelen zich over vijf verschillende oplaadstations verspreid over de campus en zijn uitgerust  met artificiële intelligentie, zodat ze steeds op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn. Tegelijk zorgt deze technologie ervoor dat de steps obstakels kunnen detecteren en ontwijken om zich zo op een veilige manier te kunnen verplaatsen. Corda Campus is meteen ook de eerste plaats in Vlaanderen waar een deelstepsysteem met docking stations in gebruik wordt genomen. In de docking stations laden de steps op en zijn ze beschermd tegen diefstal.

De slimme step laat de werknemers en bezoekers op Corda Campus zich sneller verplaatsen tussen gebouwen en bedrijven.  Momenteel zijn er 5000 mensen werkzaam en dat in meer dan 250 bedrijven. De innovatieve campus lanceerde eerder al enkele projecten op vlak van mobiliteit. Deze slimme step maakt deel uit van de multimodale vervoersmix waarbij de carpool app, deelfietsen, deelsteps en deelauto’s reeds gekende elementen zijn. De step die opgeladen wordt in het oplaadpunt maakt daar binnenkort ook deel van uit en wordt vooral gezien als intern verplaatsingsmiddel op de campus.

Slimme, autonome steps

Corda Campus telt momenteel tien gebouwen die elk op wandelafstand van elkaar gelegen zijn. Met een diameter van ongeveer 600 meter kunnen de slimme steps een oplossing bieden om je snel van het ene naar het andere gebouw te verplaatsen. Bovendien zal bij de toekomstige uitbreiding van de campus deze afstand nog gevoelig vergroten. De slimme steps worden opgeladen in de vijf voorziene oplaadpunten,  zijn uitgerust met de nodige sensoren en maken gebruik van artificiële intelligentie. Via een app kunnen gebruikers de steps oproepen. De step komt zelfstandig aangereden. De gebruiker bestuurt de step naar zijn eindbestemming. Na gebruik, verplaatst de step zich autonoom naar één van de vijf docking stations op de campus waar ze zich kunnen opladen tot ze opnieuw opgeroepen worden.  Omdat het “lerende” toestellen zijn, zorgen de steps er zelf voor dat ze op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn. De steps rijden enkel autonoom wanneer er niemand opstaat en ze houden rekening met obstakels en hindernissen onderweg.

Raf Degens, Algemeen Directeur Corda Campus: “Het voorgestelde project draagt bij tot een betere multimodale ontsluiting van Corda Campus, een belangrijke hotspot binnen de Limburgse economie. Efficiënte en duurzame mobiliteit is een belangrijke uitdaging en pijler voor de komende jaren. De combinatie van “docking stations” en “zelfrijdend”, is de beste manier om deelstepsystemen beter, veiliger en efficiënter te maken. De zelfrijdende steps zijn een efficiënte vervoersoplossing voor interne verplaatsingen op de campus. Bovendien is het de bedoeling dat de toestellen zich enkel zonder rijder verplaatsen tussen de docking stations. Dit gebeurt stapvoets om de veiligheid van voetgangers, fietsers en andere gebruikers op de campus te garanderen. Het toestel zal dus niet autonoom rijden met een bestuurder. Wanneer iemand dit toestel gebruikt om zich te verplaatsen, bestuurt deze persoon het toestel zelf zoals bij een klassieke elektrische  step. Onze techcampus is de ideale plaats om dit proefproject op te zetten. Indien het succesvol blijkt, kan het eenvoudig worden gekopieerd naar andere omgevingen, zoals stedelijke gebieden, campusomgevingen en industrieterreinen.”

Einde van de strooisteps

De slimme step maakt ook ineens komaf met de zogenaamde ‘strooisteps’,  steps die overal worden opgepikt en achtergelaten, zoals we dit in veel grootsteden zien. In dergelijk ‘free floating model’ worden de steps telkens door de beheerders verzameld voor het opladen en het herverdelen doorheen de stad. Een model dat inefficiënt en duur is. Op Corda Campus wordt gekozen voor een systeem met vaste laadstations, ook wel docking stations, genoemd. Via de smartphone ontgrendelen de gebruikers een step uit het docking station en op het einde van de rit klikken ze de step terug vast in het laadstation. De rit wordt dan automatisch beëindigd en afgerekend, en de step begint meteen op te laden om klaar te zijn voor de volgende rit.

Tim De Ceunynck, Projectmanager mobiliteit LRM: “Een free floating systeem biedt de gebruiker de grootste flexibiliteit, maar heeft aanzienlijke nadelen. De gebruiker weet namelijk niet op voorhand waar in de omgeving hij een toestel kan vinden en de steps worden regelmatig op hinderlijke of onbereikbare plaatsen achtergelaten. Bovendien zijn er aanzienlijke operationele uitdagingen verbonden aan het opladen en herverdelen van de steps. Een systeem met strategisch gekozen vaste docking stations biedt het voordeel dat gebruikers zich makkelijk van én naar de belangrijkste plekken kunnen verplaatsen. Vanuit operationeel oogpunt is alles ook eenvoudiger te beheren omdat het opladen automatisch gebeurt in de docking stations en er dus minder nood is aan het ophalen en terugplaatsen van de steps. Als we dat dan nog kunnen combineren met slimme steps die zichzelf autonoom kunnen herverdelen tussen deze docking stations, kan je tot een systeem komen dat bijzonder efficiënt en veilig functioneert met weinig tot geen menselijke input”

Blauwdruk voor andere attractiepolen

Deze innovatieve vervoersoplossing wordt gesteund door Gedeputeerde Tom Vandeput, tevens Voorzitter van POM Limburg. “Mobiliteit doet onze economie draaien. Locaties die niet of moeilijk bereikbaar zijn, zijn niet aantrekkelijk en belemmeren het pad van groei. Door onze ontsluitingskwaliteit te optimaliseren en toegankelijke vervoersalternatieven aan te bieden die flexibel én betaalbaar zijn, kunnen we economische hotspots beter positioneren. Met de introductie van de zelfrijdende shuttles eerder deze maand op Terhills en in de Elfde Liniestraat (Hasselt), heeft Limburg op korte tijd significante stappen in de wereld van duurzame, slimme en veerkrachtige mobiliteit gezet. Het nieuwe netwerk van docking stations op Corda Campus voegt daar nu nog een nieuwe mijlpaal aan toe. Het idee om van mobiliteit een service te maken waarin de eindgebruiker centraal staat, creëert een nieuw speelveld en zorgt voor heel wat cross-overs. De inplanting van deze AI-gebaseerde toepassing geeft deze technologiecampus bovendien extra allure en maakt van Limburg de ultieme proeftuin voor de mobiliteit van de toekomst. We hopen dat dit project een blauwdruk voor andere belangrijke attractiepolen zoals stedelijke centra, bedrijventerreinen en andere campusomgevingen kan zijn om compacte innovatieve vervoerssystemen in te zetten en met elkaar te verbinden. Vanuit de deputatie werd 95.000 euro voorzien om van deze pilot een groot succes te maken”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.